Liczba wyników: 1487
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Warto jeść warzywa i owoce ze względu na to, że pomagają dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Jeśli jadłospis jest ich pełny, można liczyć na lepsze zdrowie i samopoczucie. To nie wszystko. Określone owoce ułatwią też odchudzanie - zobacz, jakie.
To doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Suszone owoce, bo o nich mowa, są dostępne nie tylko zimą, kiedy ich świeże odpowiedniki są trudniej dostępne. Cenimy je jako smaczną przekąskę, dodatek do mięs czy owsianki. Co wiemy o suszonych owocach? Jakim procesom są poddawane zanim trafią do naszego menu?
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa. Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości.
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12% respondentów, a po owoce – tylko 14% z nich. Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
W sezonie letnim znacznie łatwiej jest nam zaopatrzyć się w soczyste oraz świeże owoce, takie jak aronia czy czarna porzeczka. Smakują one wyśmienicie tuż po zerwaniu z krzaka, czy w postaci domowych przetworów bądź aromatycznych soków. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są naturalnym lekarstwem.