Liczba wyników: 10024
Warto sięgać po jogurty. Ich jedzenie zmniejsza o kilkadziesiąt procent prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.
Nie da się uniknąć stresujących sytuacji, ale można nauczyć się radzić sobie z nimi. Jak pozbyć się zdenerwowania i obniżyć ciśnienie bez sięgania po farmaceutyki? Można pośpiewać...
Być może nadszedł czas, aby znów cieszyć się kostkami czekolady bez poczucia winy? W każdym razie co do kaloryczności, można mieć pewne obawy, za to właściwości prozdrowotne stanowią dobry powód, by sięgnąć po kawałek wspomnianych słodkości.
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Być może o tłustą cerę dość trudno dbać - wszak również potrzebuje nawilżenia, ale problemem jest jednoczesne usuwanie z niej nadmiaru sebum. Okazuje się jednak, że można liczyć na pewne profity z posiadania takiej cery - tworzy się na niej mniej zmarszczek, a te powstające są mniej widoczne.
W I kwartale 2016 roku banki i SKOK-i udzieliły o 6,5% mniej kredytów konsumpcyjnych niż w tym samym okresie 2015 roku, ale wzrosła o 3% liczba kredytów na kwoty wysokie, tj. powyżej 50 tys. zł. Wydano mniej kart kredytowych, natomiast kredytów mieszkaniowych udzielono więcej.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.