Liczba wyników: 1429
Osoby po przebytym zawale serca będą otrzymywać darmowy suplement rybiego oleju, tak postanowił Government’s National Health System. Pacjenci będą otrzymywać receptę na suplementy zawierające tłuszcze kwasowe z grupy omega. Ma to na celu zapobieganie dalszym zachorowaniom. Decyzją tą Wielka Brytania zbliżyła się do innych zachodnich krajów np. Włoch gdzie osobom po przebytym zawale dostają to uzupełnienie diety przy opuszczaniu szpitala.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Wrzucasz objawy do wyszukiwarki, sprawdzasz na forach, czytasz specjalistyczne artykuły, googlujesz, a potem stawiasz samodzielną diagnozę – najczęściej błędną. Internet traktujesz jak lekarza pierwszego kontaktu. To duży błąd, który może kosztować wiele nerwów i zdrowia – przestrzegają specjaliści.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Jedzenie organiczne staje się coraz popularniejsze wobec doniesień o możliwej szkodliwości wysokoprzetworzonych produktów, do których dodawane są rozmaite związki chemiczne. Nowe badania wskazują, że artykuły organiczne mogą mieć wpływ na niższe ryzyko raka.
Polaków ogarnęło spożywcze eko-szaleństwo. W sklepach jest coraz więcej naturalnych soków owocowych, warzyw z ekologicznych upraw i wędlin „z własnej wędzarni”. Jednak nie wszystko określane mianem „eko” naprawdę nim jest.
Wprawdzie od pewnego czasu „w modzie" są produkty odtłuszczone, warto dołączyć do diety także te w wersji pełnotłustej. Dotyczy to przynajmniej nabiału - z nowych badań wynika, że mleczne artykuły o niezmienionej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko chorób, które zwykle rozwijają się w starszym wieku.
Sieć aptek MEDIQ Polska rozpoczęła proces specjalizowania wytypowanych aptek jako miejsc przyjaznych chorym na cukrzycę. W pilotażu programu Apteka Przyjazna Cukrzykom bierze udział 6 aptek. Wytypowane placówki w Warszawie, Rzeszowie, Mielcu, Bytomiu, Bolesławcu i Nowej Soli jako pierwsze zaoferują poszerzony asortyment, który będzie obejmował nie tylko leki, ale także specjalnie dobrane suplementy diety, diabetyczne produkty spożywcze i kosmetyki.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.