Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sos

Liczba wyników: 202

  • Jakie wino do obiadu? [© misaleva - Fotolia.com]

    Jakie wino do obiadu?

    2017-06-15

    Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.

    Tagi: winowino czerwonewino białewino różowedobór winakulinaria

  • Nie marnuj jedzenia. To nie jest trudne [Fot. nito - Fotolia.com]

    Nie marnuj jedzenia. To nie jest trudne

    2017-06-13

    W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?

    Tagi: marnowanie jedzeniamarnowanie żywnościżywnośćjedzenie

  • Fast food bez wyrzutów sumienia. To możliwe [Fot. SolisImages - Fotolia.com]

    Fast food bez wyrzutów sumienia. To możliwe

    2017-06-09

    Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.

    Tagi: fast fooddietaodżywianie

  • Czego nie wiemy o gotowaniu? Słownik trudnych terminów kulinarnych [Fot. Kzenon - Fotolia.com]

    Czego nie wiemy o gotowaniu? Słownik trudnych terminów kulinarnych

    2017-06-05

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.

    Tagi: kuchniagotowanie

  • Opadające powieki to nie problem [Fot. ivandanru - Fotolia.com]

    Opadające powieki to nie problem

    2017-05-30

    Oczy są pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę. Dla kobiet są one jednym z najważniejszych elementów urody. Podczas codziennego makijażu trzeba mieć na uwadze, że skóra wokół oczu jest bardzo delikatna. Ma zaledwie 0,5mm grubości, przez co jest bardzo wrażliwa i podatna na podrażnienia. Jest to też miejsce tworzenia się pierwszych zmarszczek, tzw. „kurzych łapek”. Zazwyczaj nie utrudniają wykonywania codziennych obowiązków, jednak wiotkość skóry powiek jest już poważnym problemem. Można jednak sobie z nim poradzić w jeden dzień.

    Tagi: oczypowiekichirurgia plastycznamedycyna estetyczna

  • Sposób na śnieżnobiałe zęby. Sprawdź, czego unikać [Fot. Michael Tieck - Fotolia.com]

    Sposób na śnieżnobiałe zęby. Sprawdź, czego unikać

    2017-05-24

    Nawet najdroższy zabieg wybielający zęby nie sprawi, ze nasz uśmiech będzie zachwycał zniewalającym blaskiem przed długi czas. Na kolor zębów wpływa także to, co jemy i pijemy na co dzień. Które pozycje z powinnyśmy wykluczyć z menu, a przynajmniej ograniczyć ich spożywanie?

    Tagi: zębywybielanie zębówstomatolog

  • Zboża w diecie: nie tylko pszenica czy żyto [Fot. efetova - Fotolia.com]

    Zboża w diecie: nie tylko pszenica czy żyto

    2017-05-08

    Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?

    Tagi: dietazbożaorkiszfarrokamutamarantusprosoquinoa

  • Jak ograniczyć mięso w diecie? 7 sposobów na fleksitarianizm [fot. collage Senior.pl]

    Jak ograniczyć mięso w diecie? 7 sposobów na fleksitarianizm

    2017-03-22

    Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.

    Tagi: mięsowegetarianizmdietatofuorzechypomidoryrybysałatkioliwa z oliwekfleksitarianizmkulinariadieta wegetariańska

  • Najwięksi wrogowie białych zębów. Co powoduje przebarwienia? [© jayzynism - Fotolia.com]

    Najwięksi wrogowie białych zębów. Co powoduje przebarwienia?

    2017-03-06

    Higiena i rzucenie palenia to podstawa, aby zachować idealnie biały uśmiech, ale równie ważny jest rodzaj produktów, które spożywamy. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby ustrzec się przebarwionych zębów.

    Tagi: przebarwienia zębówzębykawaherbatawinonapoje gazowane

  • Te partie ciała starzeją się najszybciej [Zmarszczki, © Picture-Factory - Fotolia.com]

    Te partie ciała starzeją się najszybciej

    2016-12-06

    Większość z nas stara się dbać o skórę, aby jak najdłużej zachowała młody wygląd. Niestety najczęściej pielęgnacja dotyczy jedynie twarzy, a przecież nie tylko ten obszar podlega procesowi starzenia. Które partie ciała najbardziej zdradzają nasz wiek i jak możemy temu zapobiec?

    Tagi: ciałostarzenieoczyszyjadekoltdłoniełokcie

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17