Liczba wyników: 824
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
1 grudnia rusza 15. edycja kampanii społecznej „Jeszcze żywy KARP" Klubu Gaja, która przypomina, że Ustawa o ochronie zwierząt obejmuje także ryby hodowlane. Należą do nich karpie - masowo i żywcem sprzedawane w Polsce przed świętami Bożego Narodzenia. Kampania „Jeszcze żywy KARP" zachęca Polaków do zmian postaw społecznych i kupowania karpia w płatach.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Ona rozmawiając z koleżanką przez godzinę okupuje telefon. On łowiąc ryby z przyjacielem potrafi nie odezwać się ani słowem. Ona ma problem ze znalezieniem drogi na mapie. On, jeśli się zgubi, nigdy się do tego nie przyzna. Mimo, że różnice między kobietami a mężczyznami na pozór wydają się oczywiste, warto bliżej poznać ich przyczyny. 8 marca jest doskonałą okazją aby zastanowić się, w czym tak naprawdę jesteśmy odmienni.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość