Liczba wyników: 2178
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
Badania wykazują, że wczesna emerytura stanowi ryzyko dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kilka miesięcy temu naukowcy z Centrum Badań nad Starzeniem się (Center for the Study of Aging) korporacji RAND oraz z Uniwersytetu Michigan opublikowali dane, które wskazują, że poziom wydajności zdolności poznawczych spada wcześniej w krajach, gdzie szybciej przechodzi się na emeryturę.
Choroby serca to jedna z głównych przyczyn zgonów mieszkańców krajów rozwiniętych i rozwijających się. Powszechność występowania tych dolegliwości jest spowodowana m. in. współczesnym stylem życia. Wśród „sprzymierzeńców" w walce z chorobami serca są nóż, widelec i łyżka... odpowiednia dieta pozwoli znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych dobrze lub bardzo dobrze ocenia większość jego klientów. Tak wynika z pierwszego etapu badań satysfakcji klientów ZUS prowadzonych przez Millward Brown SMG/KRC.
Naukowcy prowadzą liczne badania mające na celu potwierdzić wpływ zielonej herbaty na zdrowie, mimo wielu pozytywnych wyników wśród specjalistów znajdują się i sceptycy.
Codzienne słuchanie muzyki poprawia odzyskiwanie zdolności językowych u pacjentów po udarze. Jednak mechanizmy neuronalne leżące u podstaw tego zjawiska są nieznane.
Bożonarodzeniowy sezon znacznie się przesunął i właściwie tuż po wszystkich Wszystkich Świętych w sklepach pojawiają się gwiazdkowe dekorcje. Mogłoby się wydawać, że to dobrze, bo świąteczny nastrój trwa dłużej, ale okazuje się, że zbyt wczesne rozbudzanie ducha Bożego Narodzenia wywołuje lęk i niepokój.
6 na 10 Polaków wie, że rok 2010 jest Rokiem Chopinowskim - jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Restauracji Polka w Żelazowej Woli. Pomimo wysokiej świadomości obchodów Roku Chopinowskiego, jedynie 3% badanych zadeklarowało, że odwiedzi Żelazową Wolę - miejsce związane z najwybitniejszym polskim kompozytorem.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.