Liczba wyników: 4838
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Hospicjum, opiela paliatywna, stan terminalny, opieka długoterminowa - nie wszyscy wiedzą, co dokładnie oznaczają te pojęcia. Wyjaśnienia podjęła sie Fundacja Hospicyjna, w ramach trwającej akcji "Hospicjum to też Życie".
Arnold Schwarzenegger postanowił wycofać się chwilowo z projektów filmowych. Niedawno świat dowiedział się, że aktor, do niedawna także gubernator Kalifornii, jest ojcem nieślubnego dziecka. Prawdopodobnie w związku z tym właśnie gwiazdor robi sobie przerwę od pracy.
Dziesięć książek znalazło sie na liście nominowanych do tegrocznej Nagrody im. Józefa Mackiewicza, przyznawanej „za książki odznaczające się wybitnymi walorami literackimi oraz tematyką ważną kulturowo, społecznie lub politycznie".
Jak seniorzy mają się podczas pandemii Covid-19 i przedłużającej sie izolacji społecznej? Część zmaga się ze znacznie wyższym stresem, najstarsi jednak są bardzo wytrzymali, wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Georgia.
Farbowanie włosów stało się jednym z najpopularniejszych zabiegów fryzjerskich – zmieniamy kolor w profesjonalnych salonach, ale równie często w zaciszu własnej łazienki. Włosy po koloryzacji – jak wiadomo – wymagają troskliwej pielęgnacji dobrymi szamponami, odżywkami i maseczkami.
Podobno od wszystkiego można się uzależnić, a wiele zależy tu od naszej osobowości i pewnych czynników zewnętrznych. Okazuje sie, że opalanie się również może stać się nałogiem.
Tylko 13 procent Polaków w wieku 55-64 lata korzysta z internetu, podczas gdy robi to 66 procent osób, w wieku 18-24 lata - wynika z ostatnich badań CBOS. Osoby starsze niechętnie także używają telefonów komórkowych.
Wraz z wiekiem obniża się poziom barwnika nadającego kolor naszym włosom - melaniny. Nie było jednak wiadomo, co dokładnie sprawia, że ilość melaniny zmniejsza się. Dziś już wiemy - naukowcy twierdzą, że za wspomniany proces odpowiada woda utleniona.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.