Liczba wyników: 7474
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Popularne diety stosowane przez wiele syatszych i młodszych młodych kobiet mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy w późniejszym życiu - ostrzegają eksperci.
Dietetycy nie od dziś zachęcają do wzbogacenia diety o nienasycone kwasy tłuszczowe. Najnowsze badania naukowe dostarczyły kolejny powód dla, którego warto wprowadzić do swojego jadłospisu produkty bogate w kwasy omega- 3.
Badania wskazują, że unikanie dietetycznych pokus jest bardziej skuteczne niż trenowanie swojej woli w zakresie trzymania się diety.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Kolejne diety zawodzą? Nie wiesz już, czy stosować paleo, być gluten free, a może wyeliminować produkty o wysokim indeksie glikemicznym? Tak naprawdę w odchudzaniu nie chodzi o testowanie kolejnych modnych jadłospisów, ale o wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych, które pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów bez ryzyka efektu jo-jo, nabawienia się niedoborów witamin czy ważnych składników odżywczych. Dlatego razem z lekarzem podpowiadamy, jak wkroczyć na dobrą drogę radzenia sobie z nadwagą.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Nie unikaj nabiału, potrzebny jest organizmowi z różnych powodów, m. in. pomaga uchronić przed cukrzycą typu 2.