Liczba wyników: 19016
W poniedziałek, 20 grudnia, odbędzie się w Łodzi pogrzeb aktorki filmowej i teatralnej - Urszuli Modrzyńskiej. Pamiętają ją chyba wszyscy ze słynnej roli Jagienki z filmu Krzyżacy Aleksandra Forda i Doroty z obrazu Pokolenie Andrzeja Wajdy.
Smażenie potraw w głębokim tłuszczu jest niezdrowe i wiedzą to chyba wszyscy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że także gotowanie produktów w wodzie pozbawia je bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych? Już niekoniecznie.
Wszyscy wiedzą, że jest zdrowy, niezbędny w codziennej diecie a do tego pomaga schudnąć. Czym jednak jest błonnik, jakie są jego najlepsze źródła i jakie funkcje rzeczywiście spełnia? Pora rzucić więcej światła na ten cudowny składnik naszego pożywienia.
O tym jak ważny jest kontakt z przedstawicielami różnych grup wiekowych wiedzą wszyscy, którzy mają liczne i zróżnicowane pokoleniowo rodziny. Szansę na docenienie tego jak wiele mogą dać międzypokoleniowe kontakty mają też mieszkańcy gminy Gorzyce.
Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Kanadyjskie rodzeństwo Theriaultów z prowincji Nowy Brunszwik chce trafić do Księgi Rekordów Guinessa jako najliczniejsze grono braci i sióstr będących w wieku emerytalnym. Jest ich razem osiemnaścioro i wszyscy przekroczyli już 65 rok życia. Mają w sumie 40 dzieci i 46 wnucząt.
Prawie wszyscy coraz bardziej dbamy o to, by na naszych talerzach znajdowały się zdrowe, wartościowe produkty. Mimo, że o zdrowej żywności wiemy coraz więcej, wciąż w naszym społeczeństwie pokutują mity żywieniowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Oto kilka z nich.
Czekoladę uwielbiamy wszyscy – poprawia nastrój, gdy dopada nas chandra, uzupełnia niedobory magnezu w organizmie, przede wszystkim jednak jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy słodyczy. Ten pyszny, ale i kaloryczny przysmak doczekał się nawet własnej dziedziny nauki – czekologii…
Znasz warzywo, które można wykorzystać do sałatki, zapiekanki, zupy lub zamarynować? Oczywiście, że znasz, to kalafior. Wszyscy znamy to warzywo, choć często nie doceniamy związanych z nim możliwości kulinarnych i tego jak korzystnie wpływa na nasze zdrowie.