Liczba wyników: 1797
Utrzymanie prawidłowego stężenia „dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Dlatego bardzo ważne jest regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu. Właśnie kończy się, trwająca cały 2010 rok, akcja pod hasłem „Zbadaj poziom swojego cholesterolu" organizowana w ramach programu Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia, której celem było ułatwienie pacjentom dostępu do bezpłatnych badań poziomu cholesterolu.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.
Gerontolodzy obradujący na konferencji w Monachium wskazali, że zwalczanie chorób wieku starszego i spowalnianie starzenia się jest w dużym stopniu zależne od układu odpornościowego.
24 września obchodzony jest Dzień Świadomości Hipercholesterolemii Rodzinnej. Choroba charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem „złego” cholesterolu LDL, który nie jest uwarunkowany niewłaściwym stylem życia, lecz uszkodzeniem genu. Rezultat jest jednak ten sam: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu . W najbliższą sobotę stowarzyszenie pacjentów przypomni, jak chronić siebie i swoich bliskich przed przykrymi konsekwencjami zbyt późnej diagnozy.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Uporczywa migrena nie pozwala cieszyć się wolnym czasem? Leczenie tej choroby sprowadza się do zapobiegania i łagodzenia objawów oraz przerywania ataków choroby, a czyni się to za pomocą standardowych leków na ból lub medykamentów stricte przeciwmigrenowych. Alternatywnym sposobem na zwalczanie bólu migrenowego mogą być okłady żelowe.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.