Liczba wyników: 6486
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Dania jest pierwszym krajem na świecie, który zaczął wypłacać odszkodowania kobietom chorym na raka piersi. Dotyczy to pań, u których choroba została wywołana długotrwałą pracą na nocnej zmianie - informuje TVN 24.
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Poziom witaminy D może mieć wpływ na przeżycie chorych na raka piersi.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na istnienie zależności między dietą, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Grupą poddaną obserwacji były kobiety pomiędzy 50- tym, a 70- tym rokiem życia, a więc będące w trackie menopauzy, lub mające ją za sobą.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Kobiety z cukrzycą leczone insuliną mają mogą być bardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi.
Statyny mogą być stosowane w leczeniu raka piersi. Okazuje się, że pomagają zapobiec nawrotowi choroby.
Kanadyjskie badanie sugeruje, że badania mammograficzne nie przyczyniły się do obniżenia ryzyka śmierci z powodu raka piersi.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.