Liczba wyników: 160
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Od 13 grudnia 2016 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące konieczności podawania informacji na temat wartości odżywczej na etykietach produktowych. Dla konsumentów jest to z pewnością bardzo dobra informacja - pozwoli im ona na dokonywanie bardziej świadomych wyborów zakupowych.
Nowy Rok to czas dokonywania postanowień - najczęstsze to odchudzanie, zwiększenie aktywności fizycznej, zmiana pracy, wdrożenie zdrowego stylu życia. Jednym z elementów, które pomogą osiągnąć ostatni cel jest zmiana nawyków żywieniowych, w tym tych dotyczących spożywania tłuszczów.
Przy zakupie produktów spożywczych kierujemy się głównie wyglądem opakowania bądź ceną. Aż 80% Polaków nie patrzy na etykiety. To błąd. Każdy ma swoje problemy zdrowotne i to właśnie informacje zawarte na opakowaniu pozwolą nam uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
Nie ma sensu rezygnować z tluszczów, jeśli chce się stracić na wadze. Unikanie tłuszczu nie tylko nie przyspieszy procesu odchudzania, ale i zaszkodzi zdrowiu.
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
Lato to czas, który sprzyja aktywności fizycznej. Słoneczna pogoda, dłuższe dni, a także perspektywa założenia kąpielówek czy bikini skłania wiele osób do podjęcia treningów. Czasem jest to czysta rekreacja w postaci wypoczynkowych przejażdżek na rowerze czy joggingu, a czasem początek prawdziwej przygody ze sportem. Podczas letnich wakacji wiele osób decyduje się także na aktywne wyjazdy do ciepłych krajów, żeby popływać, ponurkować lub pożeglować.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.