Liczba wyników: 816
Powinny go pić dzieci w okresie wzrostu, u których zaspokoi zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, jak również osoby starsze, zagrożone niedoborem wapnia i osteoporozą. Nie powinny zapominać o nim kobiety w ciąży – pomoże bowiem zniwelować ewentualne niedobory tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego, a także panie w czasie menopauzy – wartościowe składniki soku złagodzą jej przebieg.
Miąższ aloesowy charakteryzuje się jedną z unikalnych w świecie roślinnym cech - pochłaniania część ultrafioletowego promieniowania, stanowiąc doskonały, naturalny filtr słoneczny. Dlatego warto zaopatrzyć się w sok z aloesu przed planowanym urlopem.
Walory soku z czarnej porzeczki odkryto już w połowie XVI wieku, kiedy to polecano ją jako środek leczniczy na dolegliwości żołądkowe, gorączkę oraz pragnienie. Jednak dopiero w ostatnim stuleciu naukowcy poznali się na niej gruntownie i odkryli jej szereg prozdrowotnych właściwości.
Farby do włosów stały się bardzo popularne - czy to ze względu na chęć zmiany wyglądu, czy też ukrycie siwizny. Jednak niektóre metody koloryzacji obejmują barwniki, które mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska. Teraz uczeni proponują alternatywę - opracowali naturalną, nietoksyczną farbę do włosów pozyskiwaną ze skórek czarnej porzeczki, która jest tak trwała jak konwencjonalne produkty i zdolna do utrzymania barwy włosów, pomimo wielokrotnego mycia głowy.
Sok aroniowy to sok dla wszystkich. Zawiera niezwykłe bogactwo witamin i mikroelementów, a także sole mineralnie i węglowodany. Świetnie nadaje się dla osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i dbających o linię.
David Katzenberg i Seth Grahame-Smith zapowiedzieli, że nie zrealizują kontynuacji filmu "Sok z żuka", jeśli w głównej roli nie wystąpi ponownie Michael Keaton.
Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Wiele osób sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto.
Regularne picie zarówno zielonej jak i czarnej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Spożycie soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
Naukowcy z University College London dowiedli, że codzienne picie czarnej herbaty może łagodzić stres.