Liczba wyników: 519
Wigilia to dzień, który wrósł mocno w polską tradycję. Nie chodzi tylko o dzielenie się opłatkiem, przystrajanie stołu, czy kupowanie prezentów. Siłą Wigilii jest tak naprawdę wspólna, rodzinna wieczerza i potrawy, które są odmienne w zależności od regionu z którego pochodzimy. Różnice wynikają jednak także z indywidualnych, domowych przyzwyczajeń.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Trudno jest nie folgować sobie dietetycznie w okresie świąteczno-noworocznym, wszak na niektóre potrawy i ciasta czeka się cały rok. Równocześnie jednak nikt przy tej okazji nie chce przytyć. Da się pogodzić te dwie tendencje? Okazuje się, że yerba mate i kawa mogą ograniczyć nagromadzanie się tłuszczu.
Kiedy zabieramy się do organizacji spotkania przy grillu to pierwsze potrawy, które przychodzą nam na myśl to karkówki, burgery oraz inne, głównie mięsne menu. Grill daje nam jednak możliwość wykonania wielu, także tych bezmięsnych dań. Mało popularne, natomiast niezwykle aromatyczne i smaczne są owoce z rusztu, które możemy podać na deser.
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Gwiazdka to dla wielu najprzyjemniejszy czas w roku. Charakterystyczny klimat tworzony przez śnieg, dekoracje i poczucie wyjątkowości czasu odczuwają zarówno osoby religijne, jak i te słabiej związane z Kościołem. Jednakże towarzyszące celebrowaniu Świąt liczne potrawy i napoje oraz nasze przyzwyczajenia (przesiadywanie za stołem przez długie godziny) mogą nam zaszkodzić, w efekcie zamiast wypoczynku i mile spędzonego czasu, możemy zmagać się z różnymi dolegliwościami. Oto kilka wskazówek lekarzy, jak zapobiec niedyspozycjom.
Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.
Świętowanie kosztuje. W przypadku Bożego Narodzenia nakładów wymagają zarówno zakupy odpowiednich produktów, z których przygotowuje się świąteczne potrawy, ozdoby, jak i prezenty - summa summarum w grudniu znacznie odchudzamy nasze portfele. Jak wynika z brytyjskich badań, świąteczne rachunki najczęściej przychodzi płacić seniorom.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość