Liczba wyników: 1114
Miodla indyjska (inaczej: melia indyjska, Azadirachta indica) ma długą historię zastosowania w Indiach. Ekstrakty z kory i liści rośliny były polecane na rozstrój przewodu pokarmowego, owrzodzenia skóry, infekcje i malarię. Gałązki drzewa były stosowane jako szczoteczki do zębów i żel z liści używano do zwalczania chorób przyzębia.
Popularnie utarło się przekonanie o niezawodności działania antybiotyków. Wciąż uważane są za najskuteczniejsze leki zwalczające poważne zakażenia bakteryjne. W okresie jesienno-zimowym sięgamy po nie szczególnie często i chętnie, upatrując właśnie w nich zbawiennych mocy. Statystyki biją na alarm wskazując na ich nadużywanie i częste stosowanie niezgodnie z przeznaczeniem. Ponadto wiele kuracji antybiotykami prowadzi do ujawniania się niepożądanych efektów, chociażby takich jak zniszczenie flory bakteryjnej w organizmie, co przyczynia się do infekcji miejsc intymnych u kobiet czy problemów układu pokarmowego. Jak zatem przeprowadzić skuteczną i bezpieczną antybiotykoterapię?
Powszechnie znane „problemy żołądkowe” to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, charakteryzujący się bólami brzucha, wzdęciami czy mdłościami. Objawy te często wywołane są przez zapalenie błony śluzowej żołądka (inaczej nieżyt żołądka), które w większości przypadków powodowane jest zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. Problemu nie należy lekceważyć, ponieważ konsekwencją nieleczonej choroby może być nawet powstawanie owrzodzeń czy krwawień.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.
Średnio 60 proc. osób w Polsce ma wady zgryzu. Często traktowane są one jak problem estetyczny. Tymczasem spowodowane przez krzywy zgryz stłoczenie zębów czy problemy w stawach skroniowo-żuchwowych mogą być przyczyną wielu chorób m.in. próchnicy, chorób przyzębia, układu pokarmowego, uporczywego bólu głowy czy wad wymowy. Na leczenie ortodontyczne nigdy nie jest za poźno. Za pomocą aparatów ortodontycznych można skutecznie walczyć z wadami zgryzu niemal w każdym wieku.
Wiele wizyt u lekarza pierwszego kontaktu spowodowanych jest skutkami przebywania w sytuacjach stresowych. Długotrwałe napięcie niesie ze sobą podwyższone ryzyko wystąpienia zachorowań nie tylko fizycznych, ale również emocjonalnych. U jednych przejawia się on groźnymi dla zdrowia zaburzeniami działania całego organizmu, u innych bólami głowy i ramion, u pozostałych nudnościami i kłopotami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Sygnały wysyłane przez ciało nie muszą od razu przybierać postaci groźnej choroby. Czasami są bardzo subtelne i konieczna jest uważna jego obserwacja.
Wiele wizyt u lekarza pierwszego kontaktu spowodowanych jest skutkami przebywania w sytuacjach stresowych. Długotrwałe napięcie niesie ze sobą podwyższone ryzyko wystąpienia zachorowań nie tylko fizycznych, ale również emocjonalnych. U jednych przejawia się on groźnymi dla zdrowia zaburzeniami działania całego organizmu, u innych bólami głowy i ramion, u pozostałych nudnościami i kłopotami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Sygnały wysyłane przez ciało nie muszą od razu przybierać postaci groźnej choroby. Czasami są bardzo subtelne i konieczna jest uważna jego obserwacja.
Dolegliwości układu trawiennego, dla współczesnego człowieka to prawdziwy i coraz częstszy problem. Specjaliści zaczynają mówić o nich jako „chorobach XXI wieku” lub „cywilizacyjnych”. Najnowsza literatura fachowa podaje, że 80-90 procent mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych dotyka jedna z licznych odmian dolegliwości przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że nie jesteśmy bezradni a oprócz nowoczesnej medycyny w walce z dolegliwościami pomogą nam staroświeckie zioła.
Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które dają się we znaki wielu Polakom. Stres, szybkie tempo życia, zła dieta lub brak aktywności fizycznej to aspekty, które sprawiają, że problemy z układem pokarmowym urosły do rangi chorób cywilizacyjnych. Kiedy ból brzucha może być oznaką choroby, a nie tylko konsekwencją zbyt obfitego posiłku i niestrawności? Jakie są przyczyny odczuwanych w brzuchu dolegliwości i które z nich powinny nas martwić?