Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania optimum omega

Liczba wyników: 530

  • Jak wydłużyć życie? Jest prosty sposób [© Thomas Francois - Fotolia.com]

    Jak wydłużyć życie? Jest prosty sposób

    2013-04-05

    Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.

    Tagi: dietarybykwasy omega-3zawaludarchoroba wieńcowa

  • Co jeść, by osłabić objawy łuszczycy [Omega-3, © bit24 - Fotolia.com]

    Co jeść, by osłabić objawy łuszczycy

    2016-11-27

    Łuszczyca to choroba objawiająca się widocznymi, krępującymi zmianami na skórze. Łuszczyca jest niezakaźna i autoimmunologiczna, tj. stanowi efekt nadaktywności układu odpornościowego, który przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Poza profesjonalnym leczeniem, pomocna jest też określona dieta.

    Tagi: łuszczycachoroby skórydietarybyomega-3borówkibrokuływłaściwości przeciwzapalne

  • Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia? [Fot. materiały prasowe]

    Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia?

    2019-01-18

    Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.

    Tagi: przeziębieniedietawitaminyodżywianie

  • Polacy rezygnują z jedzenia ryb [Fot. Thapakorn - Fotolia.com]

    Polacy rezygnują z jedzenia ryb

    2018-07-11

    Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.

    Tagi: rybydietaodżywianie

  • Ryby na talerzu nie zawsze zdrowe [© Grafvision - Fotolia.com]

    Ryby na talerzu nie zawsze zdrowe

    2015-04-22

    Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?

    Tagi: rybyodżywianiebialkoomega-3

  • Upały: skóra też musi pić [© JenkoAtaman - Fotolia.com]

    Upały: skóra też musi pić

    2015-08-04

    Letnie upały stwarzają ryzyko odwodnienia, w tym utraty wody przez skórę. Źle nawodniona skóra staje się wiotka, mniej sprężysta i szybciej się starzeje. Dwa litry wody dziennie to minimum przy normalnej pogodzie, w trakcie upałów ilość spożywanej wody powinna wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Recepta na dobre samopoczucie i piękno skóry to także: witamina A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwasy omega-3.

    Tagi: upałyskórawodanawilżanieomega-3

  • Zioła w służbie zdrowiu: pachnotka zwyczajna na alergię i obajwy astmy [Fot. nakornchaiyajina - Fotolia.com]

    Zioła w służbie zdrowiu: pachnotka zwyczajna na alergię i obajwy astmy

    2018-08-12

    Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.

    Tagi: ziołaalergiaastmaaftychoroby sercastrespamięćprzeziębieniesennośćdna moczanowareumatoidalne zapalenie stawówzioła w służbie zdrowiu

  • Ryby w diecie Polaków. Wciąż jemy ich za mało! [fot. Danie z rybą]

    Ryby w diecie Polaków. Wciąż jemy ich za mało!

    2014-11-27

    Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

    Tagi: rybydietadorszzdrowieryby morskieomega-3

  • Jak zachować młodość na dłużej? Włącz do swojej diety ryby i owoce morza [Fot. Jacek Chabraszewski - Fotolia.com]

    Jak zachować młodość na dłużej? Włącz do swojej diety ryby i owoce morza

    2019-01-14

    Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.

    Tagi: omega-3młodośćryby

  • Tłuste jedzenie sprzyja problemom z pamięcią po operacji [fot. harald heuser from Pixabay]

    Tłuste jedzenie sprzyja problemom z pamięcią po operacji

    2024-03-25

    Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.

    Tagi: operacjatłusta dietapamięćkwasy omega-3

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16