Liczba wyników: 596
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Po Warszawie, Częstochowie i innych miastach, przyszła kolej na Przemyśl. Dziewięć lokali w tym mieście bierze udział w akcji społecznej pod nazwą „Kawa dla Seniora”. Oznacza to, że osoby starsze mogą tam wypić kawę za symboliczną złotówkę.
Picie herbaty zmniejsza ryzyko raka jajnika - wynika z nowego badania.
Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry.
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.
Zielona herbata znana jest ze swych prozdrowotnych właściwości, amerykańscy naukowcy odkryli, że zawarta w niej substancja może hamować rozwój raka piersi.
Zielona herbata to świetny, orzeźwiający napój, który zmniejsza nadciśnienie, spowalania starzenie się i pomaga poprawić humor. A to nie wszystko - może stanowić też ochronę przed rakiem piersi.
Herbata jest powszechnie doceniana. W niektórych społeczeństwach jej picie to prawdziwy rytuał. W naszym kraju także chętnie się po nią sięga. I słusznie - nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale i przyczynia się do poprawy samopoczucia.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości i od jakiegoś czasu jest dietetycznym hitem. Nowe badania wskazują, że zawiera substancję, która stanowi potężną broń w walce z demencją. Podobnie efektywny w leczeniu otępienia może być związek znajdujący się w marchwi.