Liczba wyników: 173
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Menopauza, nazywana często okresem przekwitania, nie musi wiązać się z ograniczeniami i rezygnacją z dotychczas podejmowanych aktywności. Kobieta po 48. roku życia może nadal „rozkwitać”, realizować swoje pasje i czuć się spełniona niezależnie od zmian następujących w jej organizmie. W tym celu powinna zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jak to zrobić?
Nowy Rok to czas dokonywania postanowień - najczęstsze to odchudzanie, zwiększenie aktywności fizycznej, zmiana pracy, wdrożenie zdrowego stylu życia. Jednym z elementów, które pomogą osiągnąć ostatni cel jest zmiana nawyków żywieniowych, w tym tych dotyczących spożywania tłuszczów.
Menopauza, nazywana często okresem przekwitania, nie musi wiązać się z ograniczeniami i rezygnacją z dotychczas podejmowanych aktywności. Kobieta po 48. roku życia może nadal „rozkwitać”, realizować swoje pasje i czuć się spełniona niezależnie od zmian następujących w jej organizmie. W tym celu powinna zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jak to zrobić? Kilka wskazówek podpowiada ginekolog, seksuolog i endokrynolog prof. dr hab. Violetta Skrzypulec-Plinta.
Świąteczne potrawy to przysmaki, które trudno przygotować bez dodatku oleju. Wykorzystaj, więc święta jako okazję do dostarczenia organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Statystyki nie kłamią. Otyłość to plaga naszych czasów. Już blisko 60 proc. dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Problem ten dotyka także co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę – wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Winnych temu jest wiele czynników. Czy nad nadwagą lub otyłością można zapanować?
Im lepiej się odżywiamy, tym rzadziej chorujemy. Ważny jest nie tylko sam dobór składników, ale również stosowanie się do kilku podstawowych zasad.