Liczba wyników: 987
Nasze kuchnie nierzadko obfitują w produkty niszczące wysiłki odchudzania. Warto więc wprowadzić w niej kilka zasad, naprawdę niewielkich zmian, które pomogą zachować szczupłą sylwetkę.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Druga połowa lata to okres przygotowywania przetworów na zimę, a także smakowania pysznych, polskich warzyw, których teraz jest zdecydowanie najwięcej. Sporo gotujemy, a więc bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to, czy posiadamy potrzebne do tego naczynia. Praktyczne i funkcjonale garnki mogą nam ułatwić przygotowywanie potraw oraz uczynić gotowanie szybszym i przyjemniejszym. Na co zwrócić uwagę kupując tego rodzaju naczynia?
W dniach 23 - 25 października w warszawskim kinie Kultura odbędzie się pierwszy w Polsce przegląd filmów kulinarnych - Kuchnia.tv Food Film Fest. Jego organizatorem jest kanał Kuchnia.tv.
W sercu Wieliczki znajduje się, widoczna z daleka, potężna sylweta Zamku Żupnego siedziby solnego przedsiębiorstwa od końca XIII w do 1945 r., a dziś Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. W dawnych wiekach na dziedzińcu zamkowym była usytuowana kuchnia żupna, czyli pierwszy ,,zakład zbiorowego żywienia” w Europie.
W czwartek 6 marca Iluzjon Filmoteki Narodowej i magazyn „FilmPRO” zapraszają na wieczór z reżyserem Wojciechem Smarzowskim i współtwórcami jego filmów. Spotkanie odbędzie się w warszawskim Kinie Iluzjon w ramach cyklu „Kino od kuchni”, odkrywającego przez widzami zakamarki procesu twórczego poszczególnych profesji filmowych.
Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Cynamon to jedna z najczęściej używanych przypraw. Nie każdy jednak wie, że tak jak ta przyprawa może nam smakować, tak również poprawiać różne aspekty naszego zdrowia.
Połowa pracodawców w Polsce deklaruje, że ma trudności ze znalezieniem kandydatów o odpowiednich kwalifikacjach - wynika z badania firmy doradztwa personalnego Manpower. W Polsce brakuje wykwalifikowanych pracowników fizycznych, menedżerów projektów a także szefów kuchni i kucharzy.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość