Liczba wyników: 399
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Kawa zawiera wiele prozdrowotnie działających związków i badania pokazały, że może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed demencją, cukrzycą, czy różnymi nowotworami. Czy jednak picie kawy przed śniadaniem jest dobrym pomysłem?
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Aloes to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w medycynie na całym świecie. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawia się go w wielu różnych miejscach na całym świecie, ponieważ nie ma dużych wymagań co do warunków zewnętrznych. Liście aloesu zawierają duże ilości półprzezroczystego żelu, który wykazuje różnorodne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zawiera on 98 proc. wody, ale i rozmaite aminokwasy, witaminy A, B, C i E, minerały, jak również enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe - ogółem ponad 200 czynnych biologicznie związków. Stąd jego zastosowanie jest wielorakie - spójrz, do czego można go wykorzystać.
Na całym świecie kolejne kraje wprowadzają środki ostrożności, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa. Izolowane i diagnozowane są osoby, które mają gorączkę, kaszel i duszności, okazuje się jednak, że także problemy trawienne mog być istotne dla wykrycia choroby.
Zaćma (czyli katarakta) to choroba, na którą choruje 20 mln ludzi na całym świecie. Zaćma to zmętnienie soczewki oka. Jest ona najczęstszą przyczyną ślepoty (ok. 48%). Astygmatyzm (inaczej niezborność) to wada wzroku. Astygmatyzm jest niezależny od wieku i płci. Występuje często wraz z krótkowzrocznością lub dalekowzrocznością. Jak rozpoznać, że mamy zaćmę lub astygmatyzm, jakie są ich przyczyny i objawy oraz w jaki sposób można się ich pozbyć? Dowiesz się z tego artykułu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość