Liczba wyników: 297
Pacjenci z nieaktywnym rakiem, którzy są po terapii antynowotworowej, są również narażeni na znacznie wyższe ryzyko ciężkiej formy COVID-19.
Profesorowie z Uniwersytetu Simona Frasera odkryli, że dystans fizyczny jest powszechnie skuteczny w ograniczaniu rozprzestrzeniania się COVID-19, tymczasem efektywność trzymania się w małej grupie i masek bardziej zależy od sytuacji.
Nie tylko znaczne ilości alkoholu czy jego codzienne spożywanie są problemem, już weekendowe raczenie się czymś mocniejszym może oznaczać wyższe ryzyko hospitalizacji i śmierci, czytamy w Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Jak pokazują nowe badania, COVID-19 może prowadzić do uszkodzenia części żołądkowo-jelitowych.
Badania sugerują, że najlepsza strategia minimalizacji liczby ofiar nowego koronawirusa to powszechna i rozszerzona samoizolacja ludzi.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Rozpoczął się długi weekend majowy. Policja przypomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, zanim rozpoczniemy aktywny wypoczynek poza domem.
Astma jest chorobą o wielu twarzach. Może występować sporadycznie, ale może też mieć postać pośrednią czy ciężką. Do każdej z nich mamy przypisane odpowiednie, coraz bardziej zindywidualizowane i nowoczesne leczenie. Astma skutecznie leczona nie powinna sprawiać pacjentowi żadnych problemów – mówi prof. dr hab. n. med. Marek Kulus, prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, kierownik Kliniki Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego WUM.
Uczeni proponują smaczne produkty żywnościowe i napoje na bazie roślin, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i bardziej przyjazne dla środowiska. Czy uda im się przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa?