Liczba wyników: 333
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Różne wzorce ruchu w ciągu doby są powiązane ze zdrowiem serca. Jak się okazuje, wystarczą drobne zmiany w codziennej rutynie, by zmniejszyć zagrożenie zawałem czy udarem.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
U osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia jest wyższe niż u pozostałych.
Powtarzający sen krótszy niż pięć godzin na dobę może zwiększać ryzyko wystąpienia objawów depresyjnych.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Migotanie przedsionków wiąże się z o 45 proc. zwiększonym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych. Jak się wydaje, czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i liczne choroby współistniejące mogą sprzyjać otępieniu.
Po ostrych infekcjach dróg oddechowych, także w przypadku których wynik testu na obecność Covid-19 jest ujemny, mogą wystąpić długotrwałe objawy choroby, czyli „długie przeziębienie".
Zdrowa dieta nie wystarczy, jeśli chcesz zadbać o siebie. Być może twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane, ale niweczysz wysiłki dobrego odżywiania się poprzez serwowanie sobie niedietetycznych przekąsek.
Większa aktywność społeczna osób w wieku 50-60 lat pozwala na zmniejszenie u nich ryzyka demencji w późniejszym wieku.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość