Liczba wyników: 1342
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Sezon na jabłka w pełni, a owoce te są powszechnie doceniane w Polsce ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów. Liczba zastosowań owoców wykracza jednak poza kulinaria - mogą być szeroko wykorzystywane w celu poprawy zdrowia, urody i uprzyjemnienia prowadzenia domu.
Ryż to nie tylko pożywny element zdrowych dań. Okazuje się, że można go wykorzystać także jako preparat czyszczący, wskaźnik temperatury czy środek konserwujący. Ma rozmaite zastosowania przy drobnych kuchennych i spiżarnianych problemach.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Pomarańcze silnie kojarzą się w Polsce z Bożym Narodzeniem, zarówno jako owoce, które stanowią część deseru, jak i element świątecznych ozdób. Nie wyrzucaj ich skórek - mogą mieć wiele ciekawych zastosowań
Znajduje się w każdej łazience, a służyć może nie tylko do mycia włosów. Sprawdź, jak jeszcze daje się wykorzystać szampon.
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.