Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania żelazo

Liczba wyników: 349

  • 7 faktów na temat dziczyzny [Fot. HLPhoto - Fotolia.com]

    7 faktów na temat dziczyzny

    2019-02-21

    Niewiele osób miało okazję jej spróbować, a szkoda, bo to wartościowy pod względem zdrowotnym i smakowym produkt. Dziczyzna, bo to o niej mowa, jest w Polsce wciąż mało popularnym rodzajem mięsa. Tymczasem jest ono zdrowe i o wiele łatwiejsze w obróbce niż się powszechnie sądzi. Oto 7 faktów na jej temat.

    Tagi: mięsodziczyzna

  • 5 zalet jedzenia sałaty [Fot. pavel siamionov - Fotolia.com]

    5 zalet jedzenia sałaty

    2019-01-23

    W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.

    Tagi: sałatasałata lodowarukolasałata rzymskaroszponka

  • Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia? [Fot. materiały prasowe]

    Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia?

    2019-01-18

    Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.

    Tagi: przeziębieniedietawitaminyodżywianie

  • „Dopadła” cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść [Fot. Evgeny - Fotolia.com]

    "Dopadła" cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść

    2019-01-17

    Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.

    Tagi: anemiadietażelazocynkwitamina B12wapńkwas foliowy

  • Wegetarianizm. Co o nim wiemy? [© ddsign - Fotolia.com]

    Wegetarianizm. Co o nim wiemy?

    2019-01-09

    Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

    Tagi: wegetarianizmdietamięsowarzywaweganizm

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Pieczywo - wróg czy przyjaciel? [Fot. Pineapple studio - Fotolia.com]

    Pieczywo - wróg czy przyjaciel?

    2018-12-20

    Moda na zdrowe odżywianie ma się świetnie. I bardzo dobrze, bo nieświadome wrzucanie do żołądka byle czego bywa katastrofalne w skutkach. Uważne jedzenie, zwracanie uwagi na zawartość sklepowego koszyka i skład wybieranych produktów, jest bardzo ważne.

    Tagi: pieczywochleb

  • Prozdrowotne właściwości świątecznego jedzenia [© teressa - Fotolia.com]

    Prozdrowotne właściwości świątecznego jedzenia

    2018-12-20

    Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.

    Tagi: potrawy świąteczneWigiliaBoże Narodzenieindyksałatkiwinoczekolada

  • Jak pokonać dietą zimową chandrę? [Fot. materiały prasowe]

    Jak pokonać dietą zimową chandrę?

    2018-11-29

    Okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobrym nastrojom. Chłód, przeszywający wiatr i brak słońca często przyczyniają się do chandry, brakuje nam energii i uśmiechu. Obniżeniu może ulec także odporność organizmu. Dlatego ważne jest, by w tym niesprzyjającym okresie zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w składniki bioaktywne, które będą przeciwdziałać apatii.

    Tagi: dietachandraserotoninatryptofankwas foliowytiaminamagnez

  • Rokitnik - superfood Północy [Fot. nzgeirbyf - Fotolia.com]

    Rokitnik - superfood Północy

    2018-11-06

    Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak i w kosmetyce. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15