Liczba wyników: 1546
Echinacea to roślina symbolizująca wewnętrzną moc i witalność. Jej naturalne właściwości pomagają zwalczać infekcje i wykazują ogromną skuteczność, jako środek antyseptyczny oraz wspomagający odporność organizmu.
Ałun jest minerałem soli występującym naturalnie w przyrodzie. Posiada właściwości antybakteryjne, tamujące krew, ściągające i dezynfekujące. Jest skuteczny od pierwszej aplikacji, a jego działanie utrzymuje się przez 24 godziny.
Jak informują naukowcy, niebieska pigułka może pomoc nie tylko przy dysfunkcjach erekcji, wykazuje właściwości lecznicze przy nadciśnieniu płucnym, a także zapobiega uszkodzeniu serca wywołanego przez dystrofię mięśniową Duchenne'a.
Dobroczynny wpływ bazylii na zdrowie odkrył już Hipokrates, sądził, że powoduje dobry nastrój i łagodzi objawy przejedzenia. Dziś używamy jej głównie jako przyprawy, ma jednak pożądane właściwości zdrowotne.
Herbata Gunpowder, której receptura powstała w chińskiej prowincji Zhejiang za czasów panowania dynastii Tang - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Niektóre z jej składników wykazują bowiem silne właściwości antyoksydacyjne.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
Amerykańscy naukowcy z University of California at San Francisco doszli do wniosku, że otyłość może być powodowana przez substancje znajdujące się w pożywieniu i zmieniające biochemiczne właściwości ludzi tak, że jedzą oni coraz więcej.
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Okazuje się, że olej rzepakowy nie powinien stanowić jedynie substratu do produkcji biopaliw, wykazuje bowiem podobne właściwości co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest więc idealny dla wszystkich osób, które pichcąc w kuchni myślą o zdrowiu swoim i swoich bliskich.
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość