Liczba wyników: 4577
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Siedzący tryb życia i dieta obfitująca w przetworzoną żywność powszechnie oznaczają zwiększone ryzyko wielu schorzeń, w tym cukrzycy, otyłości i nadciśnienia, które składają się na zespół metaboliczny.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.