Liczba wyników: 992
Na pół godziny przed jedzeniem głównych posiłków warto wypić 500 ml wody - dzięki temu można pomóc sobie zmniejszyć wagę, mówią uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
Jeden ze składników piwa może chronić mężczyzn przed rozwojem nowotworu prostaty - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oregońskim. Niestety ilość piwa, jaką należałoby wypić dziennie, by uzyskać lecznicze efekty, jest zbyt duża by jakikolwiek lekarz mógł ją polecić.
Regularnie wypijane niewielkie ilości alkohol, np. jednego piwa czy lampki wina, może zmniejszyć zagrożenie cukrzycą. Co istotne, prewencyjnego charakteru nie ma picie mocniejszych alkoholi.
Mit o szkodliwości konserwacji i pasteryzacji nie omija także piwa. Bardzo często podaje się, że pasteryzacja jest szkodliwa, bo jest to pewien sposób konserwacji produktu. W tym samym czasie piwa niepasteryzowane określa się jako naturalne i nieutrwalane. Tymczasem i jedne i drugie są dobre, a każde z nich ma swoje miejsce na rynku oraz swoich zwolenników. O tym, że pasteryzacja nie ma znaczenia dla smaku i jakości piwa mówi piwoznawca Maciej Chołdrych.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Międzynarodowy Dzień Piwa obchodzony 5 sierpnia jest stosunkowo młodym świętem, obchodzonym dopiero od 2007 roku, ale za to niezwykle popularnym, szczególnie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Piwo to podobno trzeci co do popularności napój na świecie, po wodzie i herbacie, przed kawą…
Kiedy picie alkoholu staje się problemem? Jak sprawdzić, czy moje picie jest bezpieczne? W jaki sposób przeliczyć wypity alkohol na porcje standardowe? Jaka jest różnica miedzy piciem ryzykownym i szkodliwym? Czy alkohol działa tak samo na kobiety i na mężczyzn?
Raczenie się alkoholem to w wielu krajach stały element sposobu na spędzanie wolnego czasu czy spotkań z przyjaciółmi. Dla niektórych nie do pomyślenia jest zjedzenie obiadu bez kufla piwa, dla innych - kolacji bez lampki wina. Niektórzy jednak zapomnieli o umiarze i przekraczanie zalecanych dawek trunków stało się wręcz ich narodową tradycją. Okazuje się, że Polacy nie są na czele, choć znaleźliśmy się na kilku listach - okazuje się, że pijemy relatywnie dużo piwa.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.