Liczba wyników: 598
Brak światła, krótki dzień, zimno - są nieodłącznymi atrybutami zimy. Zegar biologiczny człowieka w naturalny sposób się do nich przystosowuje, zmieniając wewnętrzny rytm. Jak zachowuje się organizm i czy da się z tym coś zrobić?
Od 1 września w sklepach nie można już spotkać tradycyjnych żarówek 60W. To kolejny etap europejskiego projektu zastępowania tradycyjnych źródeł światła bardziej energooszczędnymi. Obecnie bezkonkurencyjną alternatywą na rynku oświetleń są diody LED.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
W okresie jesienno zimowym znacznie wzrasta pobór energii elektrycznej. Więcej korzystamy ze światła, do łask często wracają piecyki elektryczne i farelki, dodatkowo sprzęt RTV i AGD - wszystko to może sprawić, że rachunek za prąd nie będzie należał do najniższych...
Ludzie w wieku 63 - 84 lata ci, którzy byli eksponowani na jakąkolwiek ilość światła podczas nocnego snu, mieli znacznie wyższe ryzyko otyłości, nadciśnienia i cukrzycy w porównaniu z osobami, które sypiały po ciemku.
Każdy wie, że skórę twarzy trzeba myć delikatnymi preparatami, regularnie nawilżać i chronić przed nadmiernym działaniem światła słonecznego. To jednak nie wszystko. Te „zabiegi" nie przyniosą oczekiwanych skutków, jeśli sami nieświadomie narażamy skórę na niesprzyjające jej czynniki.
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.
Światło w naszym codziennym życiu ma istotny wpływ na rytm naszego organizmu. Współczesny styl życia, z całodobowym dostępem do światła elektrycznego i zmniejszoną ekspozycją na naturalne światło dzienne, może zaburzać sen i negatywnie wpływać na zdrowie, samopoczucie oraz produktywność.
Zmiana czasu ma na celu lepsze wykorzystanie światła słonecznego, a więc pewne oszczędności, a także pozytywny wpływ na samopoczucie. 31 marca należy przesunąć wskazówki zegarów z godz. 2.00 na 3.00. Niestety taka modyfikacja jest dla niektórych problematyczna.
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.