Liczba wyników: 1342
Wielu nie wyobraża sobie filiżanki herbaty bez plasterka cytryny, inni chętnie raczą się drinkami z dodatkiem tego owocu, jest też świetny do doprawiania sosów i sałatek, ale to nie wszystko. Cytryna może mieć wiele innych zastosowań, poniżej lista tych nietypowych, ale bardzo przydatnych.
Jest niezędny przy pieczeniu ciast czy przygotowaniu konfitur. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodania choćby jego jednej kostki, ale cukier może mieć także niekulinarne zastosowania. Bywa bardzo przydatny, przejrzyj listę niestandardowych jego zastosowań.
Jabłek w Polsce nie brakuje, są wręcz naszym flagowym produktem. Stanowią powszechny element naszej diety, są dodawane do wielu potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów - a konfitury z tych owoców wielu uważa za niezbywalne wyposażenie domowych spiżarni. Jabłka mogą być jednak wykorzystywane w różny sposób, nie tylko jako składnik spożywczy. Zobacz, do czego jeszcze mogą służyć.
Kawa zwykle kojarzy nam się z aromatycznym napojem, który co rano „stawia nas na nogi", a nawet - w świetle wielu ostatnich badań - jest środkiem prozdrowotnym (obniża ryzyko rozmaitych dolegliwości). Okazuje się jednak, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.
W upalne dni świetnie zaspokaja pragnienie, jest wyśmienitym napojem do obiadu, a także wyjątkowo smakuje podczas oglądania meczu (nie tylko mężczyznom). Piwo może mieć jednak wiele innych zaskakujących zastosowań.
Banany kojarzymy powszechnie ze zdrową, smaczną przekąską i słusznie, bo zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód. To jednak nie wszystko. Owoce te mogą być jeszcze bardziej pożyteczne, np. pomóc przy ukąszeniach owadów, czy pozbyć się drzazgi.
Sól to przyprawa, bez której wielu nie wyobraża sobie posiłku. Właściwie obecnie dodawana jest niemal do każdego produktu i trzeba być ostrożnym, by nie dostarczać jej sobie w nadmiarze, bo może sprzyjać nadciśnieniu. Sól ma jednak różne, nie tylko kulinarne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich.
Czosnek jest naturalnym sojusznikiem w walce z różnymi szkodnikami i stanowi silny naturalny lek na różne dolegliwości. Co prawda jego intensywny zapach bywa dla niektórych trudny do zniesienia, ale korzyści z jego stosowania zarówno w kuchni, jak i szerzej pojętym gospodarstwie domowym są znaczne. Poniżej kilka niezwykłych zastosowań czosnku.
Wódka gości na polskich stołach z okazji świat, imienin, urodzin i niemal wszelkich innych uroczystości. Wciąż pozostaje jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych w naszym kraju. Napój nie służy jednak tylko świętowaniu, ma znacznie więcej zastosowań. Poniżej niektóre z nich.
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.