Liczba wyników: 186
Osoby w wieku 60 lat i więcej, obecnie stanowią ponad 22% społeczeństwa – wynika z danych GUS. Biorąc pod uwagę fakt, że wzrastający wiek wiąże się ze zwiększeniem podatności na choroby i umieralności, zastosowanie wszelkich metod mających na celu wspieranie postaw zdrowotnych, tj. zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność, czy stosowanie odpowiednich probiotyków, jest bardzo istotne.
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych jest nadciśnienie tętnicze. Częstość jego występowania rośnie wraz z wiekiem. Diagnostyka oraz leczenie tej dolegliwości wśród seniorów wymagają indywidualizacji postępowania – mówi prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz,z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wystartowała 6 edycja kampanii „W trosce o seniorów”. Tym razem pod patronatem Polskiego Towarzystwa Urologicznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Kampanię wspiera Halina Frąckowiak, która dzieli się swoją receptą na czerpanie radości ze zwykłej codzienności.
Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić.
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Problemy ze schylaniem się, noszeniem zakupów czy ból w kolanie. Wraz z wiekiem zwiększają się problemy osób starszych związane z funkcjonowaniem stawów. Najczęściej towarzyszy temu ból, który znacząco utrudnia poruszanie się. Jak zatem zachować energię i dobre zdrowie stawów, gdy pierwsza młodość już za nami?
Jeśli masz protezę zębową, to prawdopodobnie już wiesz, jak ważne jest codzienne dbanie o jej higienę. Ale czy to wystarczy? Co, gdy zamarzy ci się jeszcze bielszy uśmiech? Czy możliwe jest wybielenie protezy, tak jak wybiela się nasze prawdziwe zęby?
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Zagrażasz samemu/samej sobie i pozostałym domownikom, jeśli przygotowujesz posiłki i siadasz do stołu, nie myjąc rąk, ostrzegają eksperci z United States Department of Agriculture.
Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie są rodzaje alergii, od czego zależą, jak łagodzić ich objawy i czy liczba alergików w ostatnich latach wzrosła – wyjaśniają specjaliści.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość