Liczba wyników: 1436
Osoby cierpiące na otyłość i diabetycy mają wyższe ryzyko raka wątroby.
Już kilka kilogramów nadwagi skutkuje znacznym wzrostem ryzyka problemów z sercem lub rozwoju cukrzycy.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Starsze kobiety o nadmiarze tkanki tłuszczowej mają wyższe ryzyko raka piersi i to nawet wtedy, gdy ich wskaźnik masy ciała ma prawidłową wartość.
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Otoczenie, w jakim jesz, wpływa na wagę. Taki wniosek płynie z badania dotyczącego związku pomiędzy codziennymi zwyczajami rodzinnych posiłków i BMI u 190 rodziców i 148 dzieci.
Wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI) jest najpowszechniejszym punktem odniesienia, jeśli chodzi o ocenę poziomu wagi, ma jednak pewne ograniczenia i dlatego wielu ekspertów sądzi, że wskaźnik talia-wzrost lepiej spełnia tę funkcję. Okazuje się, że ten ostatni może dawać informacje o zagrożeniu demenecją w starszych latach.
Otyłe osoby starsze żyją krócej niż ci, którzy utrzymują prawidłową masę ciała, wynika z badań. Uczeni monitorowali stan zdrowia seniorów zwracając szczególną uwagę przybieranie i utratę na wadze. Odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), bądź wskaźnik talia-biodra, oznacza mniejsze szanse na długowieczność.
Nawet jeśli wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI) jest w normie, gdy w okolicach talii mamy nadmiar tkanki tłuszczowej, zagrażają nam różne choroby, a nawet przedwczesna śmierć.