Liczba wyników: 850
Codzienne serwowanie sobie filiżanki kawy to prozdrowotny wybór, bo zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zachować młodość i uchronić się przed wieloma chorobami. Okazuje się, że wpływ na jej właściwości m. in. sposób palenia.
Wprowadzony przed blisko dwoma laty zakaz palenia w miejscach publicznych cieszy się sporą akceptacją społeczną, popiera go nawet większość osób palących regularnie - wynika z sondażu zrealizowanego przez CBOS. Nowe przepisy w niewielkim stopniu wpłynęły na spadek liczby palaczy, jednak w znacznie większej mierze przyczyniły się do ograniczenia liczby wypalanych papierosów.
Skuteczna strategią promowana zdrowia może być płacenie ludziom za to, że rzucą palenie, wynika z nowych badań.
Niemal 70 procent uczestników pali w dwa lata po diagnozie, a 57 procent pali cztery lata po wykryciu nowotworu.
Trudno ci rzucić palenie? Gdy brak motywacji, warto pamiętać zarówno o problemach zdrowotnych, jak i przedwczesnym starzeniu się.
Kto choć raz usiłował rzucić palenie, wie jak trudna to sztuka. A jednak motywacja może czynić cuda. Osoby, którym bezpośrednio zagraża jakaś choroba, bądź już doświadczyli poważnych problemów zdrowotnych, potrafią z dani na dzień porzucić ten zgubny nałóg. Okazuje się jednak, że u wielu pacjentów, którzy natychmiast rzucają palenie, notuje się zwiększone ryzyko raka płuc.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Porzucenie nałogu palenia papierosów wiąże się z doświadczaniem pewnych nieprzyjemnych objawów odstawiennych. Wielu ludzi, którzy decydują się na walkę z uzależnieniem od nikotyny, deklaruje doznawanie wielu przeszkadzających w normalnym funkcjonowaniu symptomów. Na szczęście, po jakimś czasie dolegliwości ustępują.
Wprowadzanie zakazu palenia tytoniu w miejscach publicznych staje się coraz popularniejsze - wynika z sondażu przeprowadzonego wśród Europejczyków. 80 procent z nich popiera takie restrykcje. Najwięcej zwolenników jest wśród mieszkańców państw, które ograniczenia już wprowadziły.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.