Liczba wyników: 1656
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Jeśli jesteś diabetykiem, regularne sprawdzanie poziomu cukru jest niezbedne. Na szczęście, obecnie każdy pacjent może zaopatrzyć się w glukometr i na bieżąco kontrolować glikemię. Aby jednak mieć pewność, że pomiar jest dobry, trzeba stosowac się do kilku reguł, w tym mieć czyste dłonie.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Jeśli dostarczasz sobie zbyt dużo cukru, niszczysz swoje zdrowie, mówią eksperci.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Naturalny ekstrakt z nieprażonych ziaren kawy może być pomocny w walce z niekontrolowanym poziomem cukru we krwi charakterystycznym dla cukrzycy.
Oliwa z oliwek wykazuje lepsze działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu.
Stosowanie żeń-szenia amerykańskiego przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi zarówno u osób z cukrzycą, jak i wolnych od tej choroby.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.