Liczba wyników: 413
Bardzo silne burze, które przetaczają się nad terytorium Polski mogą łamać drzewa, zrywać dachy i trakcje elektryczne - ostrzega IMGW. BUrzom może towarzyszyć nie tylko silny wiatr ale także opady gradu.
Klon kojarzy się głównie z syropem klonowego i pięknymi jesiennymi liśćmi. Okazuje się, że tym pięknem może się z nami podzielić - ekstrakt z liści tego drzewa pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
We wtorek, 13 kwietnia, w Warszawie odbędą się obchody 70. rocznicy Zbrodni Katyńskiej. W ich programie znajduje się między innymi uroczystość posadzenia Drzewa Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej oraz koncert „Pamiętam. Katyń 1940".
Drzewa klonowe są najbardziej znane z uzyskiwanego z nich syropu i pięknych jesiennych liści. Okazuje się też, że liście te nie tylko same ładnie wyglądają, ale mogą też zadbać o zachowanie młodego wyglądu skóry - ekstrakt z nich pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Mangostan właściwy (łac. Garcinia mangostana) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w Indonezji, Malezji i Tajlandii. W tradycyjnej tajskiej medycynie części owoców tego drzewa są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, m. in. dla zwalczania infekcji skóry, powstrzymania biegunki czy dla gojenia się ran.
Bób św. Ignacego to suplement wytwarzany ze Strychnos ignatii, czyli drzewa z rodziny Loganiaceae, pochodzącego z Filipin i niektórych części Chin. Roślina została po raz pierwszy opisana przez czeskiego jezuitę pracującego na Filipinach, brata Georga Kamela, który nazwał jej owoc bobem św. Ignacego (od założyciela zakonu Ignacego Loyoli).
W ciągu ostatnich 30 lat organizacja non-profit Friends of Trees sadziła drzewa wzdłuż ulic Portland w stanie Oregon w USA. Teraz nowe badanie pokazuje, że każde posadzone drzewo wiązało się ze zmniejszeniem śmierci z powodów innych niż wypadki i w wyniku choroby sercowo-naczyniowej (odpowiednio 20 i 6 proc. dla drzew posadzonych w poprzednich 15-30 latach).
Ponad 5000 lat temu porywisty wiatr strącił przypadkowo kilka liści z dziko rosnącego drzewa herbacianego wprost do cesarskiej filiżanki. Smak naparu zachwycił chińskiego cesarza Chen-nunga i pozwolił zająć mu poczesne miejsce w dziejach ludzkości. Obecnie z krzewu herbacianego, w zróżnicowanych procesach produkcji, pozyskujemy zarówno zieloną jak i czarną odmianę herbaty. W 1879 roku dzięki książce kucharskiej „Housekeeping in Old Virginia" zielona herbata zagościła na kartach historii w mrożonej formie.
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.