Liczba wyników: 929
Sprawowanie opieki nad dzieckiem, osobą chorą lub starszą wymaga wiele wysiłku i cierpliwości, dlatego eksperci podkreślają, że najpierw to sam opiekun powinien się o siebie zatroszczyć.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Ciągłe korzystanie ze smartfona może sprzyjać rozwojowi chorób kciuka, ostrzegają włoscy i hiszpańscy eksperci.
Pies może być „narzędziem diagnostycznym" w zakresie rozpoznawania raka płuc. Jak się okazuje, czworonogi są w stanie wyczuć ten nowotwór.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Intensywne tempo, narażenie na nadmierny stres i przemęczenie to codzienność wielu kobiet. Zbyt szybka prędkość życia skutkuje tym, że nie zwracamy uwagi na to czy przebywamy w zanieczyszczonym środowisku i narażamy skórę i organizm na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Nieświadomie nasza skóra toczy nieustanną walkę z wolnymi rodnikami. Jak możemy jej pomóc?
Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Po jakie przekąski sięgamy w ciągu aktywnego dnia i jak radzimy sobie z nagłym atakiem głodu? Często nie wybieramy najlepszych możliwości, wręcz przeciwnie sięgamy po niezdrowe przekąski, które znajdą się w zasięgu naszego wzroku. Jak skutecznie poradzić sobie z tym problemem?
Na całym świecie jest ponad 500 milionów ludzi, którzy niedosłyszą. W Polsce kłopoty ze zdrowiem wynikające z nadmiernego hałasu ma już ponad 13 procent z nas, a 42 procent młodych Polaków (do 20. roku życia) cierpi na niedosłuch. 27 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem, który ma zwracać uwagę na skalę problemu.
Nowy globalny raport Gallup Global Emotions Report, który objął ponad 140 krajów, pokazuje, że negatywne emocje stają się coraz powszechniejsze - wzrasta liczba ludzi, którzy odczuwają smutek i gniew.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.