Liczba wyników: 5313
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Jeśli codziennie jesz orzechy, możesz znacznie poprawić kontrolę glikemii i poziom lipidów we krwi.
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.
Wysoki poziom sodu w niektórych lekach może podnieść ciśnienie krwi, a przez to zwiększyć problemy ze zdrowiem.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Wraz z wiekiem obniża się poziom barwnika nadającego kolor naszym włosom - melaniny. Nie było jednak wiadomo, co dokładnie sprawia, że ilość melaniny zmniejsza się. Dziś już wiemy - naukowcy twierdzą, że za wspomniany proces odpowiada woda utleniona.
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Starsi mężczyźni, u których poziom testosteronu nie jest ani niski, ani wysoki, żyją dłużej.
Badacze w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych odkryli, że poziom aktywności fizycznej różni się w zależności od płci we wszystkich przedziałach wiekowych. Odkryto, że na placu zabaw chłopcy są bardziej aktywni niż dziewczęta, a w grupie wiekowej powyżej 70 lat mężczyźni ćwiczą bardziej intensywnie niż kobiety.
Jedzenie to jedna z podstawowych, powtarzających się życiowych przyjemności, ale bezpieczniej jest sięgać po posiłek z głodu i monitorować poziom nasycenia.