Liczba wyników: 1502
Moją lekturą nacodzienną nie są dzieła Prousta czy Joyce`a ale za książkami Grocholi nie przepadam. (Z wyjątkiem „Trzepotu skrzydeł" opowiadającej o przemocy w młodym małżeństwie. To przeczytać naprawdę warto.) Do wspomnień Grocholi podchodziłam więc jak pies do jeża.
Nowe analizy pokazują, że zielone przestrzenie miejskie mają wpływ na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci.
Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Na straganach i w ogródkach warzyw ciągle jeszcze mamy w bród. Właśnie jesienią są najsmaczniejsze i najzdrowsze, kuszą pięknymi kolorami i intensywnym zapachem. Najzdrowsze są warzywa surowe, ale jeśli nie lubimy (lub nie możemy) jeść ich w takiej postaci, możemy je także gotować, smażyć czy zapiekać. Możliwości naprawdę jest mnóstwo, a warto przy tym pamiętać, że warzywa (w przeciwieństwie do owoców, które mają w sobie sporo cukru) właściwie możemy jeść bez żadnych ograniczeń – dietetycy zalecają, aby dziennie zjadać ich nawet 1,5 kilograma.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Natura sama wyszła naprzeciw pięknemu wyglądowi. Okazuje się, że zdrowa dieta może zastąpić chirurgię plastyczną. Najnowsze badania pokazały, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców, mają mniej zmarszczek.
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Naukowcy odkryli, że warzywa mogą być bardzo skuteczne w powstrzymywaniu rozwoju chorób serca. Brokuły, kapusta i kalafior okazują się być skuteczne niczym lekarstwa.