Liczba wyników: 927
Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi wiąże się z problemami z pamięcią w późniejszym okresie życia.
Według nowych badań jedna na osiem kobiet posiada wysoki czynnik ryzyka zachorowania na raka piersi. Co można zrobić, aby zmniejszyć zagrożenie?
Zarówno niski i wysoki poziom witaminy D jest związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu słabości (ang. frailty) u starszych kobiet, wynika z nowych badań.
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Dietetycy korzystają z każdej możliwej okazji, aby przypomnieć nam o tym, iż zbyt wysoki poziom cholesterolu nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały, iż cholesterol może korzystnie wpływać na przyrost mięśni.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Warto kontrolować poziom ciśnienia, bo jeśli jest zbyt wysoki, to jesteśmy bardziej zagrożeni demencją.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Spośród 113 tytułów, jury pod przewodnictwem profesora Marcina Cieńskiego, wybrało Książkę Roku Pióro Fredry. To szczególna nagroda dla wydawców za wartości literackie, edukacyjne, a także wysoki poziom edytorski książek.
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.