Liczba wyników: 77
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Samą dietą nie zyskasz dobrej formy, ale możesz usprawnić pracę organizmu i zadbać o jego zdrowie. Warto ograniczyć ilość tkanki tłuszczowej, bo jej nadmiar zaburza gospodarkę hormonalną i wiele procesów w naszym ciele, a także sprzyja rozwojowi różnych chorób. Co do mięśni, ich siła jest potrzebna w każdym wieku, ale w starszych latach szczególnie. Jeśli chcesz intensywniej spalać tkankę tłuszczową i budować silne mięśnie, sięgnij po te produkty.
Sezon na pyszności z grilla w pełni. Tym, co sprawi, że nawet dania przygotowane z tych samych składników i w ten sam sposób będą smakować zupełnie inaczej, jest garść sprawdzonych przepisów na aromatyczne sosy. Które z nich najlepiej podkreślą dymny aromat grillowanych smakołyków?
Ziołowe pasty do zębów często zawierają składniki takie jak mięta pieprzowa czy goździk. Jednak w ich składzie mogą znajdować się również mniej znane, jak stosowany od tysiąclecia w krajach arabskich miswak czy ałun, który jest górskim minerałem. Jakie inne wyciągi roślinne mogą być zawarte w wybielających pastach do zębów?
Siniaki robią się na skórze głównie od uderzeń, ale nie tylko. Sprawdź, jakie są przyczyny ich powstawania.
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Żałoba i nadzieja - tak w skrócie można zdefiniować wielkosobotni klimat. Istotą tego dnia jest cisza oczekiwania na największe od Stworzenia wydarzenie w historii świata. Z drugiej strony Wielka Sobota to czas bardzo pracowitej i radosnej krzątaniny - ostatnich przygotowań do Wielkanocy.
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach pojawiają się czekoladowe zajączki, cukrowe baranki, a w domach już niedługo pachnieć będzie świeżą rzeżuchą i pieczonymi mazurkami. Dla wielu z nas jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest szykowanie święconki. Jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku?
Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy. Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Obok najbardziej oryginalnych receptur znaleźć można dużo ciekawych podpowiedzi, które dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.