Liczba wyników: 47
Pamiętasz jeszcze swoje noworoczne postanowienia? Minęło dopiero kilka miesięcy, a ty już zapomniałaś o tym, że w tym roku miałaś być naprawdę fit i wreszcie pozbyć się nadmiaru kilogramów. A może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów.
Zima i przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na szczególną próbę. Chociaż wygląda na to, że w tym roku syberyjskie mrozy już nam nie grożą, to musimy pamiętać, również taka łagodna pogoda o tej porze roku bywa zdradliwa i szczególnie sprzyja infekcjom. Podpowiadamy więc, jak ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem stosując domowe sposoby i naturalne produkty.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Jesienią wzrasta nam apetyt. Częściej sięgamy po słodkie i tłuste przegryzki. Eksperci radzą co zrobić by w okresie jesienno-zimowym czuć się dobrze, czyli: nie marznąć i... nie przytyć.
Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, aby uczucie głodu czy brak energii nie przeszkodziły nam w czerpaniu przyjemności z wyjazdu?
Codzienna pielęgnacja ma ogromną moc, dotyczy to również profilaktyki higieny jamy ustnej. Właściwe i systematyczne dbanie o zęby, to nie tylko gwarancja pięknego uśmiechu i świeżego oddechu, lecz także ochrona przed wieloma chorobami.
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Jaki wpływ mają zmiany w żywieniu na nasze zęby? Czy są specjalne diety dla zachowania zdrowych i białych zębów? Drastyczne zmiany w żywieniu mogą wpłynąć na zdrowie naszych zębów. Nie zapominajmy więc, że są produkty, z których nie powinniśmy rezygnować w naszej diecie.