Liczba wyników: 266
Nowy przegląd badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a udarem mózgu wykazał, że raczenie się tabliczką kakaowego przysmaku wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Z badań wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu może zmniejszyć u kobiet ryzyko chorób serca i inne zdrowotne problemy związane z sercem w późniejszym życiu.
Gdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie byłoby ani kakao, ani czekoladowych zajęcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowałoby po supermarketach jak w slalomie, starając się ominąć te wszystkie czekoladowe pyszności. Od 3 tysięcy lat - bo wówczas hodowano już w Zatoce Meksykańskiej kakaowce - jesteśmy rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczęło się niewinnie od indiańskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki później Szwajcarzy stworzyli pierwszą tabliczkę czekolady.
Kolejne dobre wieści dla smakoszy. Jedzenie małej ilości wysokiej jakości gorzkiej czekolady jeden do trzech razy w miesiącu może pomóc powstrzymać niewydolność serca u kobiet, wynika z nowych badań.
U osób cierpiących na nadciśnienie działanie czekolady okazuje się tak znaczące, że może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu o 20 procent w ciągu pięciu lat, informuje telegraph.co.uk.
Kolejne dobre informacje dla smakoszy czekolady. Naukowcy odkryli, że ten ceniony smakołyk może być polecanym osobom chorującym na marskość wątroby.
O prozdrowotnych właściwościach ciemnej czekolady napisano już wiele - pomaga pokonać zmęczenie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV, dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Nowe badania naukowców mogą jej jednak przydać miano leku na stres.
Czasami naukowcy mówią to, co chcemy usłyszeć. Ostatnie informacje z laboratoriów są naprawdę krzepiące dla licznych fanów ciemnej czekolady. Przysmak ten bowiem pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem UV.
Nadeszła jesień. Po letnim czasie odpoczynku powrót do szarej rzeczywistości jest dla wszystkich trudnym zadaniem. Aby wprawić się w lepszy nastrój zjedzmy czekoladę!
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość