Liczba wyników: 631
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne składniki mineralne. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Tim Burton potwierdził, że zaangażuje się w realizację sequela filmu "Sok z żuka". We wrześniu 2011 roku przedstawiciele studia Warner Bros. poinformowali, że są zainteresowani nakręceniem kontynuacji przeboju Burtona z 1988 roku. Na pokład weszli scenarzyści i producenci David Katzenberg i Seth Grahame-Smith, zaproszenie otrzymał także Michael Keaton, odtwórca głównej roli w oryginalnym filmie. Teraz i Burton potwierdził, że weźmie udział w projekcie.
Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien wypijać dziennie 200 ml soku. Polacy wypijają tylko 32 ml – to zdecydowanie za mało.
Wszystko wskazuje na to, że kontynuacja "Soku z żuka" jednak powstanie. Tim Burton właśnie rozpoczął negocjacje w sprawie reżyserii filmu.
Regularne picie niskokalorycznego soku żurawinowego może pomóc utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą, wynika z badań przedstawionych na sesji naukowej High Blood Pressure Research 2012.
Duża szklanka soku grejpfrutowego dziennie może istotnie zwiększyć skuteczność leków nowotworowych, a także zmniejszyć koszty medykamentów, wynika z badań.
Znaleziono nowy - prosty i tani - sposób, aby szybko poprawić jakość wody pitnej. Według zespołu naukowców z Johns Hopkins School of Medicine pomocne jest światło słoneczne i niewielka ilość soku z limonki.
Podobnie jak jagody dziesięć lat temu, teraz granat został ogłoszony „super-jedzeniem". Niedawno przeprowadzona seria badań wykazała różne korzyści zdrowotne uzyskiwane dzięki jedzeniu granatów. Nowe testy przeprowadzone przez dr Emada Al-Dujaili z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wspomniany owoc pomaga również zmniejszyć fizjologiczne objawy stresu.