Liczba wyników: 586
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Regularne przeprowadzanie badań laboratoryjnych czasami może uratować życie. Wczesne wykrycie choroby, która nawet przez wiele lat nie wykazuje żadnych objawów, pozwoli podjąć skuteczne działania zapobiegawcze lub lecznicze zanim dojdzie do nieodwracalnych zmian w naszym organizmie. W teorii podstawowe badania powinniśmy wykonywać raz do roku, niestety w praktyce rzadko kiedy pacjenci stosują się do tego zalecenia. Czy regularne wykonywanie badań pozwoli cieszyć się zdrowiem dłużej?
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi musimy się zmagać jeszcze długo po zakończeniu zimy. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego wiosna to najlepszy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Od dawna mówi się, że nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a ponieważ współczesna dieta zawiera jej duże ilości, uważa się, że to jedna z przyczyn powszechności tej choroby. Tymczasem nadmierne ograniczenie soli też sprzyja nadciśnieniu.
Wątroba dba o nas ale czy my dbamy o nią? Jeżeli możemy trafić przez żołądek do serca, to czy do wątroby również? Oczywiście! O to kilka produktów, które warto wdrożyć do codziennej diety, aby wspomóc pracę wątroby i choć trochę o nią zadbać, tak jak ona dba o nas. Co pomoże nam zregenerować wątrobę?
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie krwi, jedz warzywa i owoce, która zwierają duże ilości potasu.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.