Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania Warzywa kiszone

Liczba wyników: 1333

  • Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać? [Fot. travelbook - Fotolia.com]

    Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?

    2018-03-20

    Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.

    Tagi: wolne rodnikiantyoksydanty

  • Dieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców" [fot. collage Senior.pl]

    Dieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców"

    2017-03-16

    Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.

    Tagi: kuchniakuchnia wegańskakuchnia wegetariańska

  • Nieprzypadkowa wielka kariera brokułów [© eyewave - Fotolia.com]

    Nieprzypadkowa wielka kariera brokułów

    2010-08-20

    Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.

    Tagi: brokułyantyoksydantyrak przełykurak płucrak żołądkarak trzustkirak jelita grubegorak gardłaczerniakniedoczynność tarczycynadczynność tarczycyglutationsulforafan

  • Gdzie szukać witaminy C? [Fot. schankz - Fotolia.com]

    Gdzie szukać witaminy C?

    2017-10-20

    Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.

    Tagi: witamina cwarzywaowoce

  • Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie [© focha - Fotolia.com, Jesiena zupa]

    Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie

    2016-10-26

    Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?

    Tagi: białkociecierzycabobikdieta

  • Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować? [Lodówka, © Lsantilli - Fotolia.com]

    Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować?

    2016-10-15

    Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.

    Tagi: marnowanieżywnośćprzechowywanie żywnościmarnowanie żywnościprodukty spożywcze

  • Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Jakie superfoods zagoszczą teraz w kuchni Polaków? [Fot. marilyn barbone - Fotolia.com]

    Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Jakie superfoods zagoszczą teraz w kuchni Polaków?

    2019-05-17

    Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

    Tagi: superfoodsbaobabacaimaquicamu camumaca

  • Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie [fot. Sven Hilker from Pixabay]

    Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie

    2022-08-27

    Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.

    Tagi: długowiecznośćdemencjawzrokchoroby zwyrodnieniowe

  • GUS: w sklepach coraz drożej [©  tarczas - Fotolia.com]

    GUS: w sklepach coraz drożej

    2011-03-15

    Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wszyscy Polacy widzą na codzień podczas zakupów - na wizyty w sklepach wydajemy coraz więcej pieniędzy. Jak podaje GUS, ceny żywności w lutym bieżącego roku wzrosły o 0,7% względem poprzedniego miesiąca i aż o 5,3 procent względem ubiegłegorocznego lutego. W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier - o 9,6%. Nadal rosły ceny mąki oraz pieczywa. Więcej płacono za owoce, miód, tłuszcze roślinne a także warzywa i ryby.

    Tagi: cenyinflacjadrożyzna

  • Domowy zielnik: świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem [Fot. shaiith - Fotolia.com]

    Domowy zielnik: świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    2017-09-27

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

    Tagi: ziołaprzyprawylubczyktymianekkulinaria

  • Strony: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28