Liczba wyników: 1935
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania zawrotów głowy, wynika z badania opublikowanego w Neurology.
Słoneczne ostatnie dni wakacji mogą nie tylko poprawić humor i zwiększyć poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się że światło Słońca ma pewien wpływ na wagę.
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Helsinkach w Finlandii wykazały, że mężczyźni w wieku powyżej 71 lat mogą wydłużyć swoje życie zażywając suplementy witaminy E.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Owoce są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, ochronne proteiny dla organizmu. Są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w wyniku palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenia. Fakty te są odpowiedzialne za niszczenie komórek, w wielu przypadkach nieodwracalne.
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Już dwa owoce kiwi dziennie pomogą lepiej się poczuć i zyskać dobry nastrój. A wszystko dzięki zawartej w nich dużej dawce witaminy C.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i w prognozowaniu możliwości rozwoju kilku form raka.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia