Liczba wyników: 553
Zasady prawidłowego i zdrowego opalania powinien znać każdy, kto wybiera się na urlop. Warto te reguły zapamiętać także spędzając czas w mieście. Dlaczego? To wszystko dla naszego zdrowia!
Lekarze i meteorolodzy ostrzegają przed rozpoczynającą się po raz kolejny tego lata falą ekstremalnych upałów. Temparatura w najbliższych dniach może sięgnąć nawet 36 stopni. Szczególnie narażone na skutki upału są osoby starsze, dzieci, chorzy, a także domowe zwierzęta.
Jak przygotować skórę do opalania, jak zdrowo korzystać ze słońca, czy używać peelingu i czy można nawilżyć skórę na dłużej? Oto kilka informacji na temat ładnej i zdrowej opalenizny.
Beztroska, spokój, krótko mówiąc pełen relaks – tak powinny wyglądać wakacje. Niestety zdarza się, że wypoczynek coś nam zakłóca. Co robić, gdy przydarzy nam się oparzenie słoneczne? Jak rozpoznać udar? Jak poradzić sobie z zatruciem pokarmowym? Jak postępować po ukąszeniu przez pszczołę, a jak wtedy, gdy znajdziemy u siebie kleszcza? Warto odświeżyć swoją wiedzę na ten temat, dlatego między innymi na te pytania odpowiadamy razem z lekarzem.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.
Zaczyna się lato, nadciągnęły już pierwsze w tym roku fale upałów. I choć większość z nas spragniona jest wakacji, słońca i odpoczynku na świeżym powietrzu, to wysokie temperatury mogą dać się poważnie we znaki. Jak uniknąć poważnych komplikacji ze zdrowiem, związanych z upałami?
Tworzą barierę ochronną i zapobiegają utracie wody. Zwiększają elastyczność skóry, nawilżają, natłuszczają i pomagają w regeneracji naskórka – to tylko niektóre zalety emolientów. Komu przynoszą największe korzyści i dlaczego?
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.