Liczba wyników: 1800
Sprawdzono związek między wydajnością w pracy i nawykami związanymi ze stylem życia wśród japońskich pracowników. Jak ustalono, niewystarczająca ilość snu była dominującym czynnikiem wpływającym na wydajność pracy u mężczyzn i kobiet. Na drugim miejscu znajdował się brak regularnych ćwiczeń i spożywania posiłków późnym wieczorem. Odkryto też, że mężczyźni częściej niż kobiety mieli nawyki związane ze stylem życia, które wpływały na wydajność w pracy.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.
Depresja po urazowym uszkodzeniu mózgu (traumatic , TBI) może być klinicznie odrębnym zaburzeniem od standardowej depresji i może być inaczej leczona.
Coraz więcej ludzi nie sypia dostatecznie długo, a coraz więcej dowodów wskazuje, że odbija się to nie tylko na ich zdrowiu fizycznym w postaci chorób serca, cukrzycy, udaru i/lub innych schorzeń, ale także szkodzi zdrowiu psychicznemu.
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) są prawie trzy razy bardziej narażone na demencję niż ludzie bez tego zaburzenia.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Migotanie przedsionków wiąże się z o 45 proc. zwiększonym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych. Jak się wydaje, czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i liczne choroby współistniejące mogą sprzyjać otępieniu.
Zdrowie mózgu osób powyżej 50-go roku życia pogarszało się podczas pandemii szybciej, nawet jeśli nie chorowały one na Covid-19.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później