Liczba wyników: 22004
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Tarczyca produkuje hormon (TSH), który reguluje, między innymi, temperaturę ciała, metabolizm i bicie serca. Problemy z funkcjonowaniem organizmu zaczynają się zarówno, gdy gruczoł jest nadaktywny, jak i pracuje niedostatecznie wydajnie. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o niedoczynności. Symptomy choroby bardzo obniżają jakość życia, znacznie utrudniając wykonywanie codziennych obowiazków - zgloś się do lekarza, jeśli ich doświadczasz.
Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego przez Urząd m.st. Warszawy warszawiacy pomalowaliby stołeczne tramwaje w „słoneczne" - żółte i czerwone barwy, odrzucając tym samym ciemne i szare kolory.
Nie trzeba wygrać w totolotka czy odziedziczyć willi w Konstancinie, by poczuć się szczęśliwym. Wystarczą zupełnie drobne zdarzenia, by nasz nastrój znacznie się poprawił. Uczeni przeprowadzili ankietę z udziałem 2 tysięcy ludzi i odkryli, że całkiem błahe sprawy dają dużą radość.
W przypadku kobiet ryzyko problemów z sercem jest istotnie zależne nie tylko od wieku, ale i określonych okoliczności, takich jak obecność menopauzy. Po klimakterium zmienia się gospodarka hormonalna, która przed tymi zmianami stanowiła ochronę dla zdrowia serca. Poza tym warto pamiętać, że objawy zawału różnią się u kobiet i mężczyzn - u pań mogą nie być tak oczywiste.
Łuszczyca to choroba zapalna skóry, w której komórki skóry wytwarzane są około ośmiokrotnie szybciej niż zwykle, podczas gdy starsze komórki pozostają bez zmian. W efekcie gromadzą się na powierzchni skóry, tworząc grube, czerwone plamy, pokryte łuszczącymi się, srebrzystymi, martwymi komórkami przypominającymi łuski.
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Zacięty, wesołkowaty, smutny – czy wiesz, że niekorzystny wygląd twarzy to często efekt schorzeń stomatologicznych? Okazuje się, że dentysta potrafi poprawić wygląd całej twarzy.