Liczba wyników: 202
Każdego roku dochodzi do kryzysów humanitarnych. Obecnie jesteśmy świadkami największej od 60 lat klęski głodu w Afryce Wschodniej. Z tego powodu Polska Akcja Humanitarna zdecydowała poświęcić nadchodzący Światowy Dzień Pomocy Humanitarnej mieszkańcom Rogu Afryki dotkniętym głodem.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Poszukiwanie pracy po 40. roku życia nie jest łatwym zadaniem. Rynek pracy szybko się zmienia, konieczne jest więc dostosowanie swojego CV do współczesnych wymagań... Niestety, wiele osób wciąż ma z tym problem. W jaki sposób wykorzystać swoje atuty i sprawić, by poszukiwanie pracy nie było problemem?
Wyrazisty, słodkawo-korzenny smak cynamonu odkryto już 2700 lat p.n.e. W ciągu kolejnych tysiącleci przyprawa ta zrobiła zawrotną karierę - nie tylko w kuchni.
Codzienne rytuały pielęgnacyjne nie zapewniają satysfakcjonującej ochrony przed nieprzyjemnymi zapachami? Czy robisz coś nie tak? Co powinnaś zmienić? Antyperspirant i odpowiednia dieta to klucz do sukcesu i przepis na wygraną walkę z potem.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?