Liczba wyników: 1935
Dostarczanie sobie witaminy D może łagodzić objawy depresji u osób dorosłych z tą chorobą. Potwierdzają to dziesiątki badań z całego świata.
Wysokie dawki witaminy D mogą pomóc w regulacji nadaktywnej odpowiedzi immunologicznej u ludzi ze stwardnieniem rozsianym (multiple sclerosis, MS).
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Sezon grypowy tuż tuż i warto pamiętać o wzmocnieniu odporności poprzez dostarczenie sobie większej dawki witaminy C.
Ekspozycja na promienie słoneczne gwarantuje odpowiednią ilość witaminy D w organizmie, a to może pomóc uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Komórki mózgu potrzebują witaminy A, by odpowiednio się zmieniać i dostosowywać do bodźców środowiskowych.
Grejpfrut niszczy około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i rutyny - oba te składniki razem tworzą mur obronny przed przeziębieniami.
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Otyłość, zaburzenia układu krążenia i obniżona odporność organizmu to najczęściej spotykane choroby cywilizacyjne, których głównym powodem jest dieta uboga w owoce i warzywa. Jabłka posiadają wszelkie właściwości odżywcze świeżych owoców, uzupełniając naszą dietę w niezbędne witaminy, minerały i błonnik.